Monday, 23 May 2016

Wajarkah kita bersikap pilih kasih??

salam semua,

Hehe hari2 blog sis ni asyik update pasal sambal hitam sis je kan? Ekekek hari ni rasa nak buat kelainan sikit..nak tulis topik lain selain topik sambal hitam pahang sis tu. Harini sis nak tulis pasal 'wajarkah kita bersikap pilih kasih?'. Pilih kasih ni luas tafsiran dan skopnya.

Situasi 1
Pilih kasih antara anak2..gi kedai beli coklat tp beli utk abg je..dah la beli 1 pastu buat plak ayat 'mama beli coklat utk abg sebab abg selalu dgr cakap mama' perghhhh abes tu camne la si adik tak rasa terguris then lagi la jadi degil..degil tu bukan apa tp utk tarik perhatian sebenarnya.

Situasi 2
Pilih kasih antara adik beradik. Kata kan ada 3 org adik beradik tp si kakak asyik lebihkan adik yg tengah dan abaikan adik yg akhir..hurmmm keadaan ni seriously mmg makan dalam sampai tua dan akhirnya hubungan antara adik beradik akan renggang

Situasi 3
Pilih kasih majikan terhadap staf2. Dalam ramai2 staff bos asyik ajak sorang je yang kuar lunch sama,ajak meeting lama2 pastu bg bonus lebih dr staff lain walhal kekadang staff yg dia syg tu sebenarnya kaki bodek je lebih..sudahnya staff lain makan hati..pastu bila tak puas ati sorang2 dok hantar surat resign

Situasi 4
Pilih kasih antara isteri (haaaa ni bg siapa yg kawen lebih dari 1 la). Si suami asyik2 duk agung2kan isteri yg lain. Siap buat ayat 'hei aku ni hidup pun sebab dia tu yang tanggung tau!' Allahurabbi padahal isteri yg sorang lg ni la yang dok bertungkus lumus tolong meringankan beban suami. Si isteri lg sorang hidup ditanggung,diberi kemewahan langsung tak boleh bersusah sedangkan isteri yg lg satu ni sibuk cari nafkah galas tanggungjawab suami bayar kete sendiri,bayar bill elektik,bil air,bil astro,loan sendiri..tu belum bab beli beras,beli lauk pauk,beli pakaian sendiri..pdhal tu bukan kewajipan dia tp kewajipan suami tp suami tak nampak..ye la mana nak nampak kalo tgh mlm membuta je sedangkan si isteri bgn bertahajjud tgh malam menangis mengadu pada Allah betapa payahnya dia mencari nafkah bg membantu suami tp si suami dok agungkan isteri yang lain.,padahal tiap kali keluar yg bayar mkn si isteri, yg byr petrol si isteri & yg bayar tol pun si isteri. Si suami bila ada duit..sorok2 kalau boleh tak nak isteri tau..hurmm sudahnya..si isteri mula menjauh hati,mula hilang rasa hormat dan makin berkurang sayangnya..

Heheh cukup la sis bg 4 situasi yang berbeza diatas tu. Dari situ dah nampak yang pilih kasih ni tak bawak ke mana pun..paling2 bawak ke neraka je la ye hahahha..banyak akibat buruk dr pilih kasih ni. Pilih kasih ni akan memecah belahkan keluarga yang harmoni, akan memburukkan keadaan di tempat kerja, akan menyebabkan si adik membenci abang dan akan menyebabkan hilangnya hormat si isteri..jd harap2 jgn la ada diantara kita ni bersikap pilih kasih. Kalau ada harap buang jauh2 sebab Allah tu maha adil..siapa tahu anak yang kita kurangkan sayang tu la yang jaga kita nanti..siapa tahu si isteri yang diabaikan dan dihina2 tu la nanti yang akan basuh berak si suami bila suami tidak berdaya nanti..hurmm Allah tak pernah membezakan hamba2Nya..yang membezakan ni biasanya budaya orang india..ada kasta..jadi apa bezanya kita dengan mereka kalau kita juga berkasta? Tepuk dada tanya lah iman.

Ok sebelum akhiri sis belanja sket gambar sambal hitam pahang sis ekekekekek (nakkk jugakkkk)


Love,
Sis
MINionlicious Enterprise
017-2061566

No comments:

Post a Comment