Tuesday, 18 April 2017

Min'z Sambal Hitam Pahang di BERNAMA TV

Alhamdulillah..semalam pihak kami mendapat jemputan khas dari Bernama Tv channel 502 untuk bersiaran secara langsung dalam rancangan Nine11. Pertama sekali pihak kami ingin mengucapkan jutaan terima kasih pada pihak Hawa Business Centre (HBC), Bernama News Channel (BNC) & Koperasi Bernama Berhad kerana sudi memilih kami sebagai salah seorang yang bertuah sebagai Usahawan Cemerlang di bawah payung Hawa Business Centre yang dapat ke udara secara langsung di kaca tv yang ditonton 2 juta rakyat Malaysia..satu penghormatan yang terbaik yang kami terima..sungguh sangat2 terharu atas peluang & ruang yang diberikan.

Dengan peluang yang telah diberikan dapatlah kami memperkenalkan sambal tradisi negeri Pahang ini kepada anda secara lebih meluas. Syukur tak terhingga kerana antara impian pihak kami untuk memartabatkan Sambal Hitam Pahang ini telah terlaksana dengan bantuan HBC,BNC & KOBEBE ini. Alhamdulillah juga atas sambutan yang menggalakkan terhadap sambal hitam keluaran Min'z Sambal Hitam Pahang. Jika sebelum ini tak ramai yang sedar dengan kewujudan kami, Alhamdulillah kini semakin ramai yang mengenali.

Seperti yang telah kami ceritakan di dalam slot BNC-Shop dalam rancangan Nine11 semalam, kami telah mengeluarkan 4 jenis sambal tradisi dengan harga yang sangat berpatutan.

๐Ÿ‘‰ Sambal Hitam Ikan Bilis Kering mempunyai tekstur yang kering seakan serunding. Dipekkan dalam cubic glass jar dan berat bersih kandungan 120gm. Harga cuma RM15 sebotol
๐Ÿ‘‰ Sambal Hitam Ikan Bilis Basah pula teksturnya basah dengan minyak. Ini ialah versi asal seperti yang dihidangkan dirumah. Dipekkan dalam round glass jar yang berukuran comel dan berat bersih kandungan ialah 100gm sahaja. Harga cuma RM12 sebotol

๐Ÿ‘‰MIN'Z SAMBAL HITAM PAHANG ~SAMBAL HITAM IKAN TALANG @ OUR GOLDEN PRODUCT

Sambal Hitam Ikan Talang adalah produk istimewa yang kami hasilkan khas untuk anda. Tidak dinafikan sekarang ramai yang komersilkan sambal hitam pahang ni. Tetapi kami di Minionlicious Enterprise membawa sedikit kelainan dalam menghasilkan sambal hitam pahang. Lambakan produk sambal hitam pahang di pasaran sekarang rata2 menyajikan sambal hitam pahang menggunakan ikan bilis, jadi kami menghasilkan sesuatu yang baru tanpa mengubah resipi asli.. Menggunakan isi ikan jeruk talang yang terpilih, dimasak bersama bawang besar, cili api dan belimbing buluh rebus maka terhasillah sambal hitam ikan talang yang mempunyai rasa yang enak & unik๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹. Dipekkan dalam round glass jar berukuran comel yang senang dibawa kemana2 dengan berat bersih kandungan ialah 100gm sahaja. Harga cuma RM20 sebotol
 ๐Ÿ‘‰ Sambal Tumis Tempoyak. Sekali pandang tiada bezanya dengan Sambal Hitam Ikan Bilis Basah kerana rupanya yang seakan sama juga dipekkan dalam botol & saiz yang sama malah harga juga sama namun rasanya sangat2 berbeza. Kami menyajikan anda sambal tumis tempoyak yang sangat2 istimewa menggunakan ramuan terpilih juga dimasakan sehingga 12 jam. Bagi penggemar2 tempoyak di luar sana, boleh cuba sambal istimewa kami ini yang sememangnya resipi asli dari daerah Raub Pahang.













Untuk sebarang pertanyaan lanjut atau untuk membuat tempahan boleh la menghubungi kami di takian 017-2061566
Agent juga diperlukan๐Ÿค—



Wednesday, 15 March 2017

Resipi cucur bawang lembut bersama Min'z Sambal Hitam Pahang

arini nak share resipi cucur bawang yang gebu gebas lagi lembut..seriously kalo ikut resipi yg kami share ni,Insyallah u all akan dapat menghasilkan cucur bawang yang enak dan lembut hingga ke malam..seyes weih..try la.

Bahan-bahan:

1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air panas (pastikan sehingga tepung dapat dibentuk)
1 biji telur
Secubit garam
Sedikit daun kucai/daun bawang
Bawang holland yang dihiris
Sedikit ikan bilis
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara Membuat:

1. Gaulkan tepung bersama air panas hingga tepung dapat dibentuk.
2. Masukkan bawang,ikan bilis, daun kucai/daun bawang dan garam
3. Masukkan telur dan kacau hingga sebati
4. Panaskan minyak dan goreng cucur hingga masak
5. Hidangkan bersama Min'z Sambal Hitam Ikan Bilis Basah sebagai pencicah

Selamat mencuba..resipi ini juga kami kongsikan didalam Majalah Mingguan Wanita keluaran 17-23 Feb 2017 bil 1735







Monday, 13 March 2017

Resipi Pulut Kepal Berinti Sambal Hitam Ikan Bilis Kering

Bahan-bahan:

1 cawan beras pulut
1/2 cawan air
1/2 cawan santan pekat
Sedikit kelapa parut (letakkan sedikit garam & gula)
Min'z Sambal Hitam Ikan Bilis Kering sebagai inti

Cara Membuat

1. Masukkan beras pulut & air ke dalam periuk. Biarkan hingga masak.
2. Angkat pulut dan kukis sebentar bersama santan
3. Biarkan sejuk seketika, kepalkan dan masukkan sedikit sambal hitam ikan bilis kering sebagai inti.
4. Kemudian, golekkan di atas kelapa parut.

Selamat mencuba, resipi ini juga kami kongsikan si dalam mingguan Wanita bil 1735 keluaran 17-23 Feb 2017





Sunday, 12 March 2017

Sandwich Sambal Hitam Pahang

Bahan-bahan :

- Roti secukupnya
- 1 Sudu mayonis
- 2 sudu besar sambal hitam ikan bilis basah
- sekeping keju
- Salad
- Tomato
- Timun

Cara Membuat :

1. Gaulkan sambal hitam ikan bilis basah bersama mayonis, ketepikan
2. Kemudian letakkan sekeping keju di atas roti, salad dan tomato
3. Akhir sekali letakkan sambal hitam yang telah digaul bersama mayonis

Selamat mencuba. Anda boleh dapatkan resipi ini di dalam Majalah Mingguan Wanita Bil 1735/17-23 Februari 2017 di dalam sisipan resipi..resipi itu original kami kongsikan bersama anda.







Saturday, 25 February 2017

Hectic week

Uikssss bersawang tebal laaaaa blog i olsss ni..penat nak kemas laaaa sawang yg tebal ni wakakaka. Bz sket 2 minggu ni dengan event yang non stop. Bermula 16hb hari tu we all join Mardi artisan Fair kat Hartamas Shopping Centre terus bersambung ke UPM..Alhamdulillah sebab dapat rezeki nak join event2 ni. Cuma kat UPM ni slow la sket sebab biasa la kawasan student so kuasa membeli kurang la sikit apa2 pun masih bersyukur sebab sekurang-kurangnya perkenalkan jenama Min'z ke banyak tempat..hehe..

Cuma kat UPM ni sebab outdoor so mencabarlah sikit dari segi cuaca yang kejap panas dan kejap hujan ni..eh..ujan laaa jap nnt sambung..

Event di Hartamas Shopping Centre


Bersama tokey2 hebat..dari kanan anak owner Myziff Bakers, sebelah tu tokey Bits & Bite, depan belah kiri founder Monalisa Sambal bilis tempe super sedap, belakang tudung itam belah kanan founder Sambal Bilis Bawang dan paling depan tu opkos la owner Min'z Sambal Hitam Pahang hahahaha

Event kat UPM..outdoor so mmg panas la ekekek


Tuesday, 17 January 2017

Membina dendam?

Hati-hati dengan tiap perbuatan dan perkataan yang dilontarkan kerana bimbang2 akan membina dendam dihati. Terkadang perbuatan kita, kata2 kita secara tak langsung adalah deraan mental terhadap orang lain. Terkadang suami atau isteri tak sedar melalui perkataan dan maki hamun yang dilontarkan adalah deraan mental yang akan membina rasa dendam dihati. Begitu juga dalam mendidik anak2, hati2 kerana bimbang kalau2 dendam yang terbina bertambah parah.

Mengikut rekod, banyak kes pembunuhan berlaku kerana sikap yang membina dendam. Pada 7 Julai 1992 Betty Garrison telah dijumpai mati dikediaman beliau di Gulfport Mississippi. Apa yanh mengejutkam adalah dia telah dibunuh oleh 2 orang anak remaja beliau iaitu Melissa dan Shanon dan dibantu oleh teman lelaki Melissa iaitu Allen Robert Goul yang berumur 15 tahun. Bila siasatan dijalankan rupanya Betty Garrison adalah seorang ibu yang terlalu tegas. Shanon yg ketika itu berumur 17 tahun menyimpan dendam terhadap ibunya sejak kecil dan mula menunjukkan sikap bencinya terhadap ibunya sejak berumur 15 tahun. Oleh kerana adiknya Melissa seorang yang agak pasif Shanon start ajak adiknya buat rancangan membunuh ibu mereka. Sebenarnya dia pernah luahkan rasa benci dia pada mak dia dalam bentuk puisi yg berbunyi ' Mataku, dua bara api kebencian. Wajahku dingin dan tidak peduli. Aku ketawa melihat wajahmu yang kaku. Kamu, kamulah yang menyebabkannya. Kamu mendesak jiwaku yang lembut ke dalam lohong hitam ini. Nampaknya kamu merasai perbuatanmu sendiri,ibu' Dan tak lama lepas tu dia bunuh mak dia..

Dalam kejadian lain pula, Paul Posey, Marilea (anak tiri Paul Posey), dan isteri Tryone telah dibunuh oleh anak beliau sendiri Cody Posey yang berumur 14 tahun. Puncanya?? Cody adalah mangsa deraan mental dan fizikal oleh Paul Posey. Sejak kecil dia sentiasa didera dan dimaki. Sampai satu saat bila dia dipaksa untuk berasmara dengan mak tiri dia oleh ayahnya sendiri, bila dia menolak ayah dia lecurkan badan dia dengan besi panas. Kemuncaknya bila pada hari pembunuhan ayah dia lempang dan memaki hamun dia. Lepas tu la dia terus ambil pistol dan bunuh family dia. Kenapa dia bunuh sekali mak tiri dan adik tiri dia? Sebab mereka juga menyumbang pada keadaan membina dendam itu sendiri.

Ambil iktibar dari 2 cerita diatas. Hati2 ketika menghamburkan kata2 atau perbuatan kita. Bimbang2 keadaan akan menjadi parah. Masyarakat kita sering ambil mudah dalam hal ini. Contohnya seorang suami yang sepanjang perkahwinannya sering memukul atau memaki hamun sebenarnya telah melakukan penderaan fizikal dan mental. Apatah lagi kalau sering menuduh dengan tuduhan yang tidak benar atau lebih tepatnya menyebarkan fitnah.  Sebenarnya isteri boleh mengadukan hal ini pada pihak yang berwajip dan sebenarnya layak untuk mendapatkan talak. Dalam keadaan ini, pada pandangan peribadi sis baiklah talak sebagai pilihan sebelum mangsa deraan iaitu isteri hilang pertimbangan atas dendam yang terbina yang dibina sendiri oleh sang suami. Eh..kenapa sis suka wat contoh suami isteri? Hahah sebab contoh tu paling senang. Sebab takkan nak suruh anak mintak talak dari mak bapak pulak..wakakakak..

Sunday, 15 January 2017

Iktibar dari kes pembunuhan JonBenet

Siapa JonBenet? JonBenet Patricia Ramsey adalah seorang Ratu Cantik Kanak-kanak yang telah dibunuh dengan kejam di kediaman keluarga beliau pada 25-26 December 1996. Pada ketika itu JonBenet baru berusia 6 tahun. Dilahirkan dalam keluarga jutawan, ibunya merupakan bekas Ratu Cantik iaitu Patsy Ramsey. Ironinya..keluarga beliau dituduh atas pembunuhan kejam itu.

Kenapa mereka pulak yg kena tuduh? Semuanya bermula dari kepincangan siasatan pembunuhan tersebut oleh pihak polis Boulder. Kerana ketidakcekapan mereka telah menimbulkan spekulasi. Maklumlah kita ni kan manusia yang mmg ada instinct. Bila polis sibuk2 siasat kita plak2 time kita tgh sedih of coz la sebagai ibu yang tengah stress, sedih, dan bermacam perasaan bila pihak polis amik sample darah automatik dalam keadaan sedih tu kita akan cakap 'bukan sy yg bunuh anak saya' haaaa..dari situ la bermulanya. Kesian Patsy yg baru kehilangan anak..dituduhnya sebagai pembunuh anak sendiri. Bukan itu saja, malah Ramsey iaitu bapa JonBenet dan abang beliau Burke yang ketika itu berusia 9 tahun juga dituduh sebagai pembunuh..kesian..bayangkan keluarga yg tengah bersedih dituduh sebagai pembunuh. Apa yang paling tidak adil adalah kerana keegoan pihak polis Boulder sendiri yang menepis setiap siasatan yang dilakukan oleh pihak luar termasuk oleh Lou Smith iaitu seorang pakar. Malah bukti2 dna juga ditepis dan tetap menegakkan kononnya Patsy adalah pembunuh..hurmmm..keadaan bertambah buruk bila pihak media masuk campur..secara tak langsung family itu telah dijatuhkan hukuman sebelum dibicarakan. Selepas 12 tahun kematian JonBenet pd tahun 2008 barulah pihak kerajaan memohon maaf secara terbuka pada family tersebut dan mengesahkan yang mereka bebas dr tuduhan membunuh itu pun selepas dna yg tak dikenali telah dijumpai (sebelum ni pihak polis Boulder sangkal). Bayangkan ketika permohonan maaf dan pengesah mereka bebas dari tuduhan itu, Patsy telah pun meninggal dunia akibat barah pada tahun 2006..Ya Allah sepanjang hidup hingga saat mati dia tertekan. Semuanya kerana apa? Kerana mulut2 manusia, kerana sikap manusia yang suka judge dulu sebelum mengetahui kebenaran, kerana sikap manusia suka prasangka, kerana sikap manusia yang suka terpengaruh dengan fitnah2..dan kerana itu tak pasal2 org lain jadi mangsa keadaan. Dan kerana itu juga la mereka menghabiskan masa 12 tahun dengan sia2 dan melepaskan pembunuh sebenar..sedihkan? Ramsey kini tidak lagi jutawan dan sudah pun berkahwin lain tapi masih dihantui oleh kisah silam yang menyakitkan.

Arghhh kisah benar ini sgt2 buat sis sakit hati..sebab apa? Sebab realitinya kehidupan seharian kita mmg begitu. Yang paling sedih bila kita melaungkan yang kita berpendidikan agama kononnya tapi masih lagi bersikap jahil. Masih ramai dikalangan kita bersikap seperti masyarakat Amerika, Colorado khususnya..kita masih suka membuat telahan yang tidak benar dan menyebabkan ramai yang menjadi mangsa keadaaan. Kita masih percaya pada golongan munafik yang tak pernah insaf yang sering melemparkan fitnah dan kita suka kaitkan dengan logik akal kita..sedihkan? Jadi pa bezanya kita dengan orang kafir? Ntah la pada sis ambil lah iktibar dari kisah pembunuhan JonBenet ini. Jangan mudah membuat tuduhan melulu, jangan mudah menunding jari dan paling penting jangan mudah menghukum sebelum tahu kebenaran. Kadangkala logik akal kita itu tak sepadan dengan keadaan sebenar yang dilalui mangsa


Min'z Sambal Hitam Pahang di BERNAMA TV

Alhamdulillah..semalam pihak kami mendapat jemputan khas dari Bernama Tv channel 502 untuk bersiaran secara langsung dalam rancangan Nine11....