Skip to main content

Posts

Min'z Sambal Hitam Pahang di BERNAMA TV

Alhamdulillah..semalam pihak kami mendapat jemputan khas dari Bernama Tv channel 502 untuk bersiaran secara langsung dalam rancangan Nine11. Pertama sekali pihak kami ingin mengucapkan jutaan terima kasih pada pihak Hawa Business Centre (HBC), Bernama News Channel (BNC) & Koperasi Bernama Berhad kerana sudi memilih kami sebagai salah seorang yang bertuah sebagai Usahawan Cemerlang di bawah payung Hawa Business Centre yang dapat ke udara secara langsung di kaca tv yang ditonton 2 juta rakyat Malaysia..satu penghormatan yang terbaik yang kami terima..sungguh sangat2 terharu atas peluang & ruang yang diberikan.

Dengan peluang yang telah diberikan dapatlah kami memperkenalkan sambal tradisi negeri Pahang ini kepada anda secara lebih meluas. Syukur tak terhingga kerana antara impian pihak kami untuk memartabatkan Sambal Hitam Pahang ini telah terlaksana dengan bantuan HBC,BNC & KOBEBE ini. Alhamdulillah juga atas sambutan yang menggalakkan terhadap sambal hitam keluaran Min'…
Recent posts

Resipi cucur bawang lembut bersama Min'z Sambal Hitam Pahang

arini nak share resipi cucur bawang yang gebu gebas lagi lembut..seriously kalo ikut resipi yg kami share ni,Insyallah u all akan dapat menghasilkan cucur bawang yang enak dan lembut hingga ke malam..seyes weih..try la.

Bahan-bahan:

1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air panas (pastikan sehingga tepung dapat dibentuk)
1 biji telur
Secubit garam
Sedikit daun kucai/daun bawang
Bawang holland yang dihiris
Sedikit ikan bilis
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara Membuat:

1. Gaulkan tepung bersama air panas hingga tepung dapat dibentuk.
2. Masukkan bawang,ikan bilis, daun kucai/daun bawang dan garam
3. Masukkan telur dan kacau hingga sebati
4. Panaskan minyak dan goreng cucur hingga masak
5. Hidangkan bersama Min'z Sambal Hitam Ikan Bilis Basah sebagai pencicah

Selamat mencuba..resipi ini juga kami kongsikan didalam Majalah Mingguan Wanita keluaran 17-23 Feb 2017 bil 1735







Resipi Pulut Kepal Berinti Sambal Hitam Ikan Bilis Kering

Bahan-bahan:

1 cawan beras pulut
1/2 cawan air
1/2 cawan santan pekat
Sedikit kelapa parut (letakkan sedikit garam & gula)
Min'z Sambal Hitam Ikan Bilis Kering sebagai inti

Cara Membuat

1. Masukkan beras pulut & air ke dalam periuk. Biarkan hingga masak.
2. Angkat pulut dan kukis sebentar bersama santan
3. Biarkan sejuk seketika, kepalkan dan masukkan sedikit sambal hitam ikan bilis kering sebagai inti.
4. Kemudian, golekkan di atas kelapa parut.

Selamat mencuba, resipi ini juga kami kongsikan si dalam mingguan Wanita bil 1735 keluaran 17-23 Feb 2017





Sandwich Sambal Hitam Pahang

Bahan-bahan :

- Roti secukupnya
- 1 Sudu mayonis
- 2 sudu besar sambal hitam ikan bilis basah
- sekeping keju
- Salad
- Tomato
- Timun

Cara Membuat :

1. Gaulkan sambal hitam ikan bilis basah bersama mayonis, ketepikan
2. Kemudian letakkan sekeping keju di atas roti, salad dan tomato
3. Akhir sekali letakkan sambal hitam yang telah digaul bersama mayonis

Selamat mencuba. Anda boleh dapatkan resipi ini di dalam Majalah Mingguan Wanita Bil 1735/17-23 Februari 2017 di dalam sisipan resipi..resipi itu original kami kongsikan bersama anda.







Hectic week

Uikssss bersawang tebal laaaaa blog i olsss ni..penat nak kemas laaaa sawang yg tebal ni wakakaka. Bz sket 2 minggu ni dengan event yang non stop. Bermula 16hb hari tu we all join Mardi artisan Fair kat Hartamas Shopping Centre terus bersambung ke UPM..Alhamdulillah sebab dapat rezeki nak join event2 ni. Cuma kat UPM ni slow la sket sebab biasa la kawasan student so kuasa membeli kurang la sikit apa2 pun masih bersyukur sebab sekurang-kurangnya perkenalkan jenama Min'z ke banyak tempat..hehe..

Cuma kat UPM ni sebab outdoor so mencabarlah sikit dari segi cuaca yang kejap panas dan kejap hujan ni..eh..ujan laaa jap nnt sambung..

Event di Hartamas Shopping Centre

Bersama tokey2 hebat..dari kanan anak owner Myziff Bakers, sebelah tu tokey Bits & Bite, depan belah kiri founder Monalisa Sambal bilis tempe super sedap, belakang tudung itam belah kanan founder Sambal Bilis Bawang dan paling depan tu opkos la owner Min'z Sambal Hitam Pahang hahahaha
Event kat UPM..outdoor so mmg pa…

Membina dendam?

Hati-hati dengan tiap perbuatan dan perkataan yang dilontarkan kerana bimbang2 akan membina dendam dihati. Terkadang perbuatan kita, kata2 kita secara tak langsung adalah deraan mental terhadap orang lain. Terkadang suami atau isteri tak sedar melalui perkataan dan maki hamun yang dilontarkan adalah deraan mental yang akan membina rasa dendam dihati. Begitu juga dalam mendidik anak2, hati2 kerana bimbang kalau2 dendam yang terbina bertambah parah.

Mengikut rekod, banyak kes pembunuhan berlaku kerana sikap yang membina dendam. Pada 7 Julai 1992 Betty Garrison telah dijumpai mati dikediaman beliau di Gulfport Mississippi. Apa yanh mengejutkam adalah dia telah dibunuh oleh 2 orang anak remaja beliau iaitu Melissa dan Shanon dan dibantu oleh teman lelaki Melissa iaitu Allen Robert Goul yang berumur 15 tahun. Bila siasatan dijalankan rupanya Betty Garrison adalah seorang ibu yang terlalu tegas. Shanon yg ketika itu berumur 17 tahun menyimpan dendam terhadap ibunya sejak kecil dan mula menu…

Iktibar dari kes pembunuhan JonBenet

Siapa JonBenet? JonBenet Patricia Ramsey adalah seorang Ratu Cantik Kanak-kanak yang telah dibunuh dengan kejam di kediaman keluarga beliau pada 25-26 December 1996. Pada ketika itu JonBenet baru berusia 6 tahun. Dilahirkan dalam keluarga jutawan, ibunya merupakan bekas Ratu Cantik iaitu Patsy Ramsey. Ironinya..keluarga beliau dituduh atas pembunuhan kejam itu.

Kenapa mereka pulak yg kena tuduh? Semuanya bermula dari kepincangan siasatan pembunuhan tersebut oleh pihak polis Boulder. Kerana ketidakcekapan mereka telah menimbulkan spekulasi. Maklumlah kita ni kan manusia yang mmg ada instinct. Bila polis sibuk2 siasat kita plak2 time kita tgh sedih of coz la sebagai ibu yang tengah stress, sedih, dan bermacam perasaan bila pihak polis amik sample darah automatik dalam keadaan sedih tu kita akan cakap 'bukan sy yg bunuh anak saya' haaaa..dari situ la bermulanya. Kesian Patsy yg baru kehilangan anak..dituduhnya sebagai pembunuh anak sendiri. Bukan itu saja, malah Ramsey iaitu bapa…