Tempoyak oh! Tempoyak

Salam semua,

Alahai kenapa la sis ni..2-3 hari ni tekak Pahang sungguh la...nak tempoyak aje. Semalam sis masak gulai masam ayam (ni ayat orang pahang). Kalau ayat orang bandar..ayam masak gulai tempoyak. Muahahaha..ok..arini sis bermurah hati nak kongsi resipi gulai tempoyak ayam ni..lai..lai..belajar buat.


Bahan-bahan :-

Ayam (ikut suka la nak brp banyak..smlm sis masak 3 ketul je)
Cili api (ikut kesukaan pedas memasing..sis smlm guna 7 biji)
Kunyit hidup (serbuk pun boleh)
Bunga kantan
Daun kesum
Terung pipit (tak mo letak pun boleh)
Tempoyak (1 sudu besar) kalau banyak pun boleh lg sedap
Garam
gula (sikit nak bg rasa je..tak mo letak pun x pe)

Cara-cara memasak :-

Tumbuk kunyit hidup dengan cili api
Dalam periuk, letakkan semua bahan dan air agak2 ampuh (ni loghat pahang) maksudnya tenggelam ayam tu la. Masukkan bahan ditumbuk dan tempoyak kemudian biarkan sampai masak. Haaa..dah siap! senang gile kan?

ok selamat mencuba..ekekeke..
Pss..eh nak letak sekali la gambar pengat pisang raja ni..ekeke..memang sedap..ni pun masak sendiri bukan beli hokey!! muahahaha



Love,
Sis
MINionlicious Enterprise
017-2061566
http://www.facebook.com/sambalhitam.pahang.37

Post a Comment

0 Comments