Bagaimana sambal hitam pahang dihasilkan⁉️
Sambal hitam pahang menggunakan belimbing buluh rebus (belimbing buluh yang direbus seharian akan bertukar menjadi warna hitam) sebagai bahan utama. Belimbing buluh rebus ini yang akan menjadikan sambal ini berwarna hitam & maka terhasillah nama Sambal Hitam Pahang😀. Manakala proses memasak sambal hitam pahang ini pula memakan masa minima 8 jam,sebab itu lah sambal ini akan tahan berbulan2 lamanya tanpa bahan pengawet. Jika disimpan di dalam peti sejuk In Shaa Allah sambal ini akan tahan hingga 1 tahun. Sambal ini berasal dari Pahang & ia adalah makanan tradisi masyarakat Pahang. Sebab itu nama dia Sambal Hitam Pahang‼️😊.
Bagi yang belum pernah mencuba akan tertanya bagaimanakah rasa sambal ini⁉️ oh..rasa yang enak & unik hasil gabungan rasa masam dari belimbing buluh, pedas dari cili api,manis dari gabungan bawang & ikan bilis..rasa masam,masin,manis & pedas yang seimbang menghasilkan rasa sambal yang enak. Yang paling penting nak masak sambal hitam pahang ni memerlukan tahap kesabaran yang tinggi..hahaha..
Ingin mencuba⁉️ boleh hubungi kami ditalian 📲017-2061566
0 Comments